Nyhetsbrev

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Sektioner

Symtom vid odiagnostiserad diabetes

Innehåll

<script data-ad-client="ca-pub-4022027851534257" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>

Diabetes är en sjukdom som påverkar många organ i kroppen. Personer med diabetes kan inte längre producera det livsviktiga hormonet insulin, eller så använder inte kroppen insulin tillräckligt väl. Den gemensamma nämnaren för diabetes är att nivåerna av socker (glukos) stiger i blodet. Insulin är ett hormon som produceras i bukspottkörteln (pankreas). Insulin reglerar mängden glukos som tas upp från blodet och gör att din kropp kan använda socker som energi. Utan insulin kan socker inte komma in i dina celler och det ackumuleras i blodomloppet.

Diabetes är en kronisk och progressiv sjukdom, vilket innebär att man inte kan botas av sjukdomen och för varje dag så förvärras vanligtvis sjukdomen och relaterade tillstånd. Att känna igen symtom relaterade till tillståndet är nyckeln till att upprätthålla en hälsosam livsstil och bra blodsockernivåer.

Här är 12 ovanliga symtom som talar för att personen lider av diabetes:

1. Mörka hudpartier på nacken

Ett potentiellt varningstecken för diabetes är utvecklingen av mörka fläckar på huden, särskilt runt halsen eller i hudveck såsom armhåla, armveck eller ljumskar. Mörka fläckar kan vara utbredda eller bara märkbara i hudens veck. Huden runt nacken kan också kännas sammetslen eller tjockare. Detta tillstånd är känt som acanthosis nigricans.

Acanthosis nigricans är vanligare hos personer med typ 2 diabetes och hos personer med mörkare hudfärg. Tillståndet uppstår när insulinnivåerna i kroppen stiger till följd av höga blodsockernivåer. De förhöjda nivåerna av insulin i blodomloppet får hudceller att reproducera sig snabbare än normalt.

2. Återkommande infektioner

Att ha diabetes kan också försvaga ditt immunförsvar, vilket gör dig mer mottaglig för sjukdomar. Diabetes leder även till skador i blodkärlen som gör det svårare för kroppen att hantera en infektion. De förhöjda blodsockernivåer fungerar dessutom som en extra energikälla för bakterier som behöver energi för att föröka sig och orsaka en infektion.

När det finns för mycket socker i blodet har vita blodkroppar (immunceller) svårt att transporteras genom blodomloppet. Detta sänker kroppens förmåga att bekämpa infektioner. Allt detta bäddar för återkommande infektioner hos personer med diabetes.

Exempel på infektioner kan inkludera:

 • Vaginala infektioner
 • Svampinfektioner
 • Urinvägsinfektioner
 • Hudinfektioner
 • Synförändringar

Om du noterar förändringar i din syn bör din första tanke vara att boka tid hos en ögonläkare. Men synförändringar kan också vara ett varningstecken för diabetes. Högt blodsocker kan påverka alla delar av kroppen, inklusive dina ögon. Det kan förändra vätskenivån i dina ögon, vilket resulterar i svullnad, suddig syn eller svårigheter att fokusera på föremål. De förhöjda blodsockernivåerna kan även orsaka skador i ögats minsta blodkärl, vilket kan leda till akuta- eller progressiva synnedsättningar.

3. Yrsel

Vissa människor tillskriver yrsel till trötthet eller hunger, vilket kan vara sant men det kan också förekomma hos personer med diabetes. Både högt- och lågt blodsocker kan orsaka yrsel. Höga glukosnivåer kan utlösa frekvent urinering, vilket leder till vätskebrist, låga vätskenivåer i kroppen påverkar din hjärna. Vätskebrist kan också påverka koncentrationen och minnet.

4. Sexuell dysfunktion

Erektil dysfunktion är ett annat möjligt symptom på diabetes. Detta drabbar vanligtvis män med typ 2 diabetes, vilket gör det svårt för dem att få eller bibehålla erektion. Sexuella problem uppstår när högt blodsocker skadar nerverna och blodkärlen som leder blod till det manliga könsorganet. Sexuell dysfunktion kan också förekomma hos kvinnor, vilket påverkar upphetsning och orsakar vaginal torrhet.

5. Ökad irritabilitet

Att ofta känna sig irriterad eller uppleva humörförändringar kan vara ett annat tecken på odiagnostiserad diabetes. Detta beror på att odiagnostiserad diabetes kan orsaka snabba förändringar i blodsockernivåer.

Dina blodsockernivåer kan bidra till snabba humörförändringar, sockernivåer som befinner sig under eller över det normala intervallet kan påverka hur du känner. Den goda nyheten är att irritabilitet och andra humörförändringar är tillfälliga och känslor återgår till det normala när blodsockernivån blir mer stabil.

6. Viktminskning

När kroppen inte producerar eller inte kan använda insulin ordentligt får dina celler inte tillräckligt med glukos för att använda energi. Som ett resultat börjar kroppen bränna fett och muskelmassa för energi. Detta kan orsaka en plötslig minskning av den totala kroppsvikten.

7. Klåda

Odiagnostiserad diabetes och blodsockerhöjningar kan också skada nervfibrer i hela kroppen. Denna skada kan inträffa var som helst, men påverkar vanligtvis nerverna i händer och fötter.

Denna skada kan orsaka klåda. Dessutom kan blodkärlskador orsakade av förhöjt blodsocker minska cirkulationen i dina händer och fötter. Detta kan torka ut huden och leda till klåda och flagnande hud.

8. Dålig andedräkt

Dålig andedräkt är ett annat mindre känt symptom på diabetes, eller mer specifikt, diabetes ketoacidos. När din kropp inte kan använda insulin för energi, bryter den ner dina fettceller för energi. Denna process producerar en syra som kallas ketoner.

Överskott av ketoner i blodomloppet lämnar normalt kroppen genom urinen. När kroppen börjar bryta ner fett för energi, leder det bland annat till en illaluktande andedräkt eller som luktar aceton. Diabetes ketoacidos är en allvarlig komplikation av diabetes och om du tror att du har det bör du söka läkarvård.

9. Smärta i armar och ben

När höga sockernivåer orsakar nervskador (diabetes neuropati) kan du utveckla komplikationer som smärta eller kramper. Smärta kan uppstå i ben eller fötter, och kan upplevas som domningar, stickningar eller brännande känsla i armar och ben.

10. Muntorrhet

Vem som helst kan ha muntorrhet, men det tenderar att påverka personer med diabetes eftersom högt blodsocker minskar salivproduktionen. För lite saliv i munnen bidrar till tandförfall och tandköttssjukdom. Märkligt nog kan muntorrhet fortsätta även efter en diabetesdiagnos. Muntorrhet är en bieffekt av vissa läkemedel som används för att behandla diabetes.

11. Illamående

Illamående och kräkningar är andra symtom som också talar för diabetes. Båda kan uppstå som ett resultat av neuropati. Nervskador kan hindra din kropp från att ordentligt flytta mat från magsäcken till tarmarna. Ett avbrott i denna process kan få maten att backa upp i magsäcken, vilket kan leda till illamående och ibland kräkningar.

12. Trötthet

En ihållande känsla av trötthet är ett annat subtilt tecken för diabetes. Det finns flera anledningar till att personer med diabetes upplever trötthet, vare sig sjukdomen är odiagnostiserad eller välbehandlad. Den vanligaste orsaken till trötthet är dålig blodsockerkontroll eller andra diabetesrelaterade tillstånd såsom fetma eller komplikationer. Läs mer här om sambandet mellan trötthet och diabetes.

Vilka är de vanligaste symptomen på diabetes?

 • Ökad törst
 • Regelbunden urinering
 • Ökad hungerkänsla
 • Försämrad läkningsförmåga

Ökad urinering

Diabetes kan påverka din kropps förmåga att bryta ner maten till socker, vilket gör att sockret kvarstår i blodet under längre perioder. Det enda sättet för din kropp att bli av med detta överskott av socker är genom att kissa oftare än vanligt. Den förhöjda urinfrekvensen kan leda till besvär och sömnsvårigheter. Det finns även ett nytt läkemedel för personer med diabetes som heter SGLT2-hämmare och dessa leder till mer urinering. Att kissa ut glukos innebär att personen har förhöjda sockernivåer i urinblåsan, vilket ökar risken för infektioner i urinblåsan, framför allt svampinfektioner.

Ökad törst

Om du upplever att du ständigt behöver ett glas vatten kan det vara ett tecken på diabetes. Vätskebrist inträffar som ett resultat av ökad urinering. På grund av för mycket vätskeförlust blir du väldigt törstig.

Ökad hungerkänsla

Känner dig hungrig hela tiden, men inte säker på varför så kan det möjligt att ditt blodsocker är att skylla på. Eftersom blodsockret inte regleras och fluktuerar från höga till låga nivåer, tror hjärnan att du behöver mat och därför ökar hungerkänslan. Det finns även andra förklaringar till att du känner dig mer hungrig.

Vad händer om du inte upptäcker sjukdomen i tid?

 • Irreversibel nervskada
 • Blindhet
 • Hudkomplikationer
 • Njursjukdom
 • Amputation
 • Stroke
 • Hjärtinfarkt
 • Hjärtsvikt
 • Förtidig död
4.3/5 (3 Reviews)
Vid pennan: Dr Aidin Rawshani

Sveriges viktigaste nyhetsbrev

Få det senaste inom diabetes, med fokus på behandling, nyheter, forskning, vården och livet med diabetes, helt kostnadsfritt.