Att få och leva med diabetes
”Jag fick diagnosen typ 1 diabetes på julafton när jag var 17 år. Jag trodde aldrig livet skulle gå att leva igen men idag är mitt liv underbart. Jag är gift, har tre barn, en hund och har lärt mig leva med diabetes.”
Petra, 44 år, typ 1 diabets
Så länge man är frisk så reflekterar man sällan över sin hälsa. Det är först när man blir sjuk som man förstår hur värdefull hälsan är. Det är aldrig lätt att bli sjuk. Att få en kronisk sjukdom som diabetes är tufft besked för de allra flesta. Lyckligtvis vet vi idag att den absoluta merparten av personer som har kroniska sjukdomar lär sig hantera sjukdomen och finna glädje i vardagen igen. Att få diagnosen diabetes kan leda till många känslor. Vissa blir mycket ledsna och oroliga medan andra tycker att det är skönt att få vet varför de inte mått bra eller haft besvärliga symptom. Det finns alltså en mycket stor individuell variation i hur man reagerar när man får beskedet att man har diabetes. Det finns ingen reaktion som är bättre än den andra, utan du har rätt att reagera som du vill.
Diabetes är en kronisk sjukdom
Dina känslor är din rättighet. Det är viktigt att du får uttrycka dina känslor till din omgivning och till din vårdgivare. Känn dig fri att ställa frågor och prata om dina farhågor, förväntningar och funderingar. Ibland är tiden knapp inom vården och vårdgivaren hinner inte alltid ta hand om dina känslor. Därför är det viktigt att du aktivt tar upp det ämnet om du vill det. Att få prata om sina farhågor, förväntningar och funderingar är extremt viktigt. När tillfälle ges skall du lyfta alla frågor och samtalsämnen som är viktiga för dig. Det är trots allt du som skall leva med diabetes och din vårdgivares uppgift är att underlätta livet för dig.
Att berätta för andra att man har diabetes
”Jag kämpar varje dag för att dölja att jag har diabetes. Ingen skall få veta att jag har sjukdomen. Jag pratar inte ens med min familj om saken.”
Ulf, 59 år, typ 2 diabetes
Många som får diagnosen diabetes upplever skam och skuld. Detta leder till att man inte vågar prata om sjukdomen. Man måste våga prata om diabetes för att normalisera sjukdomen. Över 400.000 svenskar har typ 2 diabetes och 50.000 svenskar har typ 1 diabetes. I princip alla svenskar känner någon som har diabetes. Var inte rädd för att berätta för dina närmaste att du fått diabetes. När tiden är mogen kan du även berätta för vänner och kollegor. Det kan underlätta för dig på sikt. Du slipper komma med ursäkter och bortförklaringar och dessutom kan du få förståelse från din omgivning när det behövs. Sist men inte minst blir det lättare för din omgivning att hjälpa dig om oturen skulle vara framme.
Läs gärna: Att arbeta med diabetes
Få svar på dina frågor
En del som får diabetes vill inte veta något om sjukdomen. För de känns det bättre att inte veta något om sjukdomen. Vi rekommenderar att du istället försöker ta reda på så mycket du orkar och kan. Ju mer du vet om diabetes, desto lättare blir det för dig att hantera sjukdomen, liksom att förebygga komplikationer till sjukdomen. Om man har en kronisk sjukdom är det viktigt att man är välinformerad om allt ifrån behandlingsmöjligheter till prognos. Idag är prognosen och behandlingsmöjligheterna mycket goda. Personer med typ 2 diabetes kan faktiskt ha lika lång livslängd som personer utan diabetes. För personer med typ 1 diabetes har prognosen förbättrats avsevärt de senaste decennierna och den fortsätter att bli bättre för varje dag.
Vad gör jag om jag misstänker att jag har diabetes?
Vända dig till närmaste vårdcentral/husläkarmottagning eller sjukhus. Du kan ringa till din vårdcentral när som helst för att boka en tid. Det tar max ett par minuter att undersöka sitt blodsocker och du kan oftast få svar direkt. Oftast vill man bekräfta diagnosen genom att upprepa mätning av blodsocker.
Läs mer: Blodsocker och diabetes