En guide om simning och diabetes
Diabetes är en sjukdom som påverkar kroppens förmåga att hantera socker (glukos). De två vanligaste formerna av diabetes är typ 1 diabetes och typ 2 diabetes. Nya befolkningsstudier visar att andra diabetesformer såsom graviditetsdiabetes och LADA är förmodligen lika vanliga som typ 1 diabetes hos vissa befolkningar.
En hörnsten i behandling av diabetes är förbättrade motionsvanor (i princip alla former av fysisk aktivitet är positivt) som har positiva effekter på blodsockerkontroll och flera andra metabola faktorer.
Simning kombinerar motstånd- och konditionsträning
Simning är en utmärkt träningsform när det kommer till att förbättra konditionen och till skillnad från andra sporter såsom fotboll eller golf så kan du inte vila när du simmar.
Vid simning använder du både koncentriska och excentriska muskler eftersom du tränar kondition men samtidigt utöver en form av motståndsträning.
Dessutom använder du både övre- och underkroppsmuskler samtidigt, vilket kan gynna personer med diabetes neuropati (nervsjukdom). En person som simmar i ungefär 1 timme brukar bränna mellan 350-450 kalorier och därför bör man som nybörjare vara lite försiktig för att undvika blodsockerfall (hypoglykemi).
Hantera din diabetes vid badplatser
För personer med typ 1 diabetes eller annan insulinberoende diabetes kan simning kräva särskild hantering. Det beror framför allt på hur länge och intensivt du simmar per session.
Att hålla blodsockernivån över 10 mmol/l kan vara en bra idé eftersom lägre blodsockernivåer kan leda till blodsockerfall. Om ditt blodsocker är lägre kan du behöva ta sockertabletter.
Personer med insulinberoende diabetes som inte simmat eller tränat på länge för inte simma ensam, särskilt inte om personen inte kan identifiera symtom på högt- eller lågt blodsocker (exempelvis hypo-omedvetenhet).
När personen väl hittat en rutin som fungerar för den och känner sig säker på att hantera sin diabetes så kan de så småningom börja simma på egen hand.
Simning som träningspass
Vissa insulinpumpar kan vara vattentäta men du bör inte simma med din pump om du inte vet att den är lämplig för simning. Det flesta pumpar kan inte användas för dykning eller djupt under ytan och måste kopplas bort i förväg.
Rådfråga även din läkare eller diabetessköterska om din kontinuerliga blodsockermätare (CGM) är vattentålig. En CGM apparat som tål vatten underlättar en hel del under simningen eftersom du slipper sticka dig i fingret och kan snabbt kontrollera ditt blodsocker.
Överväg också att minska ditt snabbverkande- eller långverkande insulin. Försök att få i dig mer socker än vid andra träningspass eftersom simning är både en konditions- och motståndträning (styrketräning har en kraftigare inverkan på insulinkänslighet).
Bra tips för dig som vill simma
- Du bör inte simma utan medicinsk identifiering om du riskerar att drabbas av blodsockerfall. Det räcker med ett litet armband runt leden för att fastställa att du har diabetes om du behöver hjälp i vattnet.
- Skyddskor är också bra om du planerar att simma i havet eller på badplatser där det finns stenar eller trasiga skal som kan skära dina fötter och orsaka komplikationer.