/

Symtom typ 2 diabetes

2 min läsning

Typ 2 diabetes är en sjukdom som utvecklas över lång tid, särskilt om man jämför med andra varianter av diabetes. Vanligtvis utvecklar individen ett förstadium till diabetes som man lever med i flera år innan de utvecklar typ 2 diabetes. Detta tillstånd kallas för pre-diabetes och det finns flera faktorer som kännetecknar tillståndet och det går även att upptäcka med blodprover.

Symtom vid typ 2 diabetes uppstår oftast gradvis, vilket kan göra det svårare att upptäcka symtom tidigt. Detta är anledningen till att många med diabetes upptäcker tillståndet i samband med uppkomst av annan sjukdom eller hälsokontroll.

Vanliga symtom vid typ 2 diabetes

  • Trötthetskänsla, särskilt efter måltider
  • Hungerkänsla (polyfagi)
  • Du kissar mer än vanligt, särskilt på natten (polyuri)
  • Ökad törst (polydipsi)
  • Suddig syn
  • Klåda, särskilt runt könsorganen
  • Långsam sårläkning eller oförklarlig uppkomst av sår
  • Återkommande svampinfektioner
  • Uppkomst av hudsjukdom som psoriasis eller acanthosis nigricans
  • Plötslig viktminskning eller förlust av muskelmassa

Utöver symtomen ovan kan symtom på typ 2 diabetes inkludera värk i munhåla och ben/fötter. Det är inte ovanligt att människor lever med typ 2 diabetes i flera år utan att vara medvetna om deras tillstånd.

Upptäck symtom på typ 2 diabetes

Typ 2 diabetes leder till att kroppen inte klarar av att sänka blodsockernivån lika effektivt som hos personer utan diabetes. Av denna anledning kan symtomen på typ 2 diabetes uppmärksammas mer efter måltider eftersom blodsockernivåerna stiger temporärt efter en måltid.

Riskfaktorer för typ 2 diabetes

Vissa riskfaktorer för diabetes kan ge upphov till symtom som påminner om diabetes. Förekomsten av diabetes-specifika symtom är starkt förknippat med blodsockernivåer och ju högre blodsockernivåer desto mer uttalade är symtomen.

Hur lång tid tar det för symtomen att utvecklas?

Subtila symtom vid typ 2 diabetes kan pågå under en lång period och plötsligt bli allvarligare. Flera med typ 2 diabetes upplever sjukdomskänsla under lång period innan de söker sjukvård och diagnostiseras med typ 2 diabetes. I vissa fall kan blodsockernivåerna stiga snabbt vid typ 2 diabetes och orsaka symtom som påminner om hyperglykemi (högt blodsocker) och typ 1 diabetes.

Det är därför typ 2 diabetes ofta går obemärkt i många år. Man tror att upp till 200 000 vuxna kan ha typ 2 diabetes och vara omedvetna om det och ytterligare 250 000 vuxna ha leva med pre-diabetes i Sverige. Därför är det viktigt att inte bortse från diabetessymptomen även när man blir äldre.

Upptäck symtomen i tid

Det är viktigt att upptäcka symtomen i tid för att begränsa skadan som annars orsakas av typ 2 diabetes. Om sjukdomen upptäcks i ett senare skede kan vissa diabetesrelaterade komplikationer vara närvarande när personen erhåller diagnosen med typ 2 diabetes.

Komplikationer vid diabetes

Personer med typ 2 diabetes kan även utveckla en påtaglig insulinbrist när bukspottkörteln (pankreas) inte längre klarar av att producera eller frisätta insulin. De som har typ 2 diabetes men kräver insulinbehandling för att hålla sina blodsockernivåer under kontroll upplever oftast diabetessymtom som påminner om typ 1 diabetes.

Att identifiera typ 2 diabetes i ett tidigt skede kan förlänga personens egna förmåga att producera och frisätta insulin ut i blodcirkulationen. Detta bidrar till att personen oftast kräver insulinbehandling längre än i sjukdomsförloppet.

Dr Aidin Rawshani

Aidin Rawshani är leg. läk och medicine doktor vid Göteborgs Universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Dialiv Premium för dig

Dialiv är appen för dig. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll över riskfaktorer och få hjälp när du behöver det.

Dialiv är appen för dig. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill.

Nu med Blodsockerkit!

Få nyhetsbrev med goda recept, råd, kliniska artiklar och e-böcker gratis.

Få vårt nyhetsbrev med goda recept, råd och e-böcker gratis!